Iskanje:
 
Histeroskopije
pripravlja: Branka Žegura

Histeroskopija je endoskopska preiskava, s katero ugotovimo in zdravimo nepravilnosti maternične votline in kanala materničnega vratu. Na našem oddelku je histeroskopija ambulantni poseg, brez splošne narkoze, ob katerem lahko opravimo odščip sluznice maternice, odstranitev polipa, mioma, pregrade ali zarastline maternice. Lahko opravimo odstranitev zaostalega materničnega vložka in streilizacijo.

KJE: Ambulanta se nahaja v prvem nadstropju stavbe ginekologije.

KDAJ: Ambulanta dela vsak dan od 9.00 do 15.00 ure.

KDO: V ambulanti delajo izmenjaje vsi zdravniki specialisti, zaposleni na Oddelku za splošno ginekologijo in ginekološko urologijo.

NAROČANJE, ČAKALNA DOBA: Ko se naročate na histeroskopijo, morate zraven prinesti napotnico izbranega ginekologa in zadnji ginekološki ultrazvočni izvid. Napotnica in izvid ostaneta pri nas. V primeru, da se naročate na sterilizacijo, morate zraven prinesti tudi odobritev komisije za sterilizacijo, ki ostane pri nas.

Napotnico (na hrbtno stran zapišite svojo telefonsko številko), zadnji ginekološki ultrazvočni izvid in odobritev komisije za sterilizacijo nam lahko pošljete tudi po pošti, na naslov Center za naročanje, Histeroskopska ambulanta, Klinika za ginekologijo, Univerzitetni klinični center Maribor, Ljubljanska 5, 2000 Maribor.

Histeroskopija se opravlja v prvi polovici menstrualnega ciklusa, zato je zelo pomembno, da nam redno sporočate prvi dan perila na telefonsko številko 02 321 2156, vsak delovni dan med 8 in 9 uro ali na e-naslov: histeroskopska.ambulanta@ukc-mb.si.

Pri bolnicah, ki so izgubile perilo, se lahko poseg opravi kadar koli.

Glede datuma in ure posega boste obveščeni na dom po telefonu ali pošti.

Čakalna doba za poseg je trenutno 1 do 2 meseca.

KAKO IZGLEDA PREGLED: Na dan posega se najprej ob dogovorjeni uri javite v ambulanti za sprejeme in triažo, kjer boste opravili le pogovor z administratorko.

V histeroskopski ambulanti se bo zdravnik z vami najprej pogovoril o vaših težavah, zaradi katerih vas je ginekolog napotil na histeroskopijo. Prav tako ga bo zanimalo, če ste se do sedaj že zdravili, če ste se že ginekološko zdravili. Pomembno je, da imata s sabo tudi vse izvide drugih specialistov, pri katerih ste se do sedaj zdravili, ter seznam zdravil, ki jih jemljete.

Na dan posega je zelo pomembno, da zajtrkujete in zaužijete vsa zdravila, ki jih redno jemljete.

Razgovoru z zdravnikom sledi poseg, po katerem lahko takoj odidete domov. V večini primerov je poseg neboleč, bolnice navadno opisujejo neprijetne občutke v spodnjem delu trebuha, podobne kot pri menstruaciji. Če je potrebno, prejmete ustrezna zdravila proti bolečinam.

V večini primerov bolniški stalež po ambulantni histeroskopiji ni potreben.

V kolikor zaradi narave bolezni ali drugih razlogov ambulantne histeroskopije ne bo možno izvesti, vas po zdravnik, če bo potrebno, napotil na operativno histeroskopijo.

Na vsa morebitna vprašanja glede vaše diagnoze in histeroskopije vam bo odgovoril že vaš ginekolog. V primeru nejasnosti pa lahko pokličete na telefonsko številko 02 321 2156 vsak delovni dan med 8 in 9 uro.

 


 
Domov | Kdo smo? | Razvoj oddleka | Raziskave | Kontakt
Izjava o zasebnosti|Pogoji uporabe|Copyright 2010 by UKC Maribor
Produced by Madoja