Iskanje:
 
Ginekološka endoskopija

Izraz endoskopija pomeni ogledovanje telesne votline, podvrste endoskopije sta na primer gastroskopija (ogledovanje želodca) in kolonoskopija (ogledovanje črevesa). V ginekologiji si lahko ogledujemo maternično votlino (histeroskopija) ter trebušno votlino (laparoskopija).


S pomočjo laparoskopije lahko izvajamo operacije na maternici, jajcevodih, jajčnikih skozi tri do štiri približno 1 cm velike ranice na trebuhu, namesto da naredimo velik rez trebuha. Ta način operiranja je sicer tehnično težji za operaterja, vendar je povezan z manj zapleti in bistveno hitrejšim okrevanjem bolnice.

Na ginekološkem oddelku v Mariboru se je že leta 1962 opravila prva laparoskopija, leta 1978 pa so pričeli z manjšimi laparoskopskimi operacijami, med katerimi je bila glavna sterilizacija. Na tem področju je oddelek imel vodilno vlogo v slovenskem prostoru. Kasneje se je število laparoskopskih posegov povečevalo (operacije na jajčnikih, jajcevodih, odstranjevanje miomov), leta 2005 pa smo pričeli na laparoskopski način tudi odstranjevati maternico. Po prvem poskusu leta 2009 pa smo v letu 2010 intenzivneje začeli, skupaj z onkoginekologi, laparoskopsko operirati zgodnje oblike raka na maternični sluznici, pri tem posegu poleg maternice in jajčnikov laparoskopsko odstranjujemo tudi bezgavke v mali medenici. Dandanašnji na našem oddelku, če je le možno, operiramo bolnice na takšen, manj invazivni način.

Graf 3: Dinamika histerektomij (odstranitev maternice) skozi obdobje zadnjih osem let. Iz grafa je razviden padec števila abdominalnih (skozi rez na trebuhu) in tudi vaginalnih histerektomij (skozi nožnmico) na račun večanja števila laparoskopskih histerektomij.


Graf 4: Dinamika miomektomij skozi obdobje zadnjih osem let. Število histeroskopskih miomektomij narašča in je že doseglo število laparoskopskih mimektomij, medtem ko je število odprtih miomektomij (skozi rez na trebuhu) majhno in se bistveno ne spreminja.


Tudi razvoj histeroskopije (ogledovanja maternične votline) je bil na našem oddelku intenziven. Že leta 1977 so pričeli s histeroskopijami z rigidnim histeroskopom. Z razvojem inštrumentov se je povečevalo tudi število posegov, ki se jih lahko naredi na ta način - na primer odstranjevanje polipov na maternični sluznici, miomov, ki se bočijo v maternično votlino, ter nekaterih razvojnih nepravilnosti maternice (pregrade). Kasneje so se inštrumenti tako razvili, da so postali zelo tanki, tako da ni več potrebno razširiti kanala vratu maternice, kar je sicer boleče. Zato se lahko ti posegi opravijo brez splošne ali področne anestezije (tako imenovana ambulantna histeroskopija).

Na našem oddelku je bila, prvič v Sloveniji, ambulantna histeroskopija uvedena leta 2005. Metoda je postala pri nas tako razširjena, da je skoraj povsem nadomestila klasično izpraskanje (čiščenje) maternice v primeru nepravilnih krvavitev iz nožnice. Poleg ogledovanja maternične votline ob iskanju vzroka za nepravilne krvavitve iz nožnice na ta način tudi odstranjujemo polipe na maternični sluznici in v kanalu materničnega vratu, manjše miome, ki se bočijo v maternično votlino, pregrade maternice, od leta 2009 pa, kot prvi v Sloveniji, na ta način izvajamo tudi sterilizacijo.

Od leta 1978, ko je bila na našem oddelku prvič narejena laparoskopska sterilizacija, in je oddelek ob sodelovanju z IND v Ljubljani ter mednarodnimi raziskovalnimi organizacijami predstavljal četrti center za proučevanje umetne prekinitve nosečnosti in kontracepcije v takrat še skupni državi, sta se sterilizacija in umetna prekinitev nosečnosti razvili v smislu minimalno invazivnega pristopa. Histeroskopska sterilizacija se tako lahko naredi v enodnevni hospitalizaciji, brez splošne anestezije, v nekaj minutah in brez vstopanja v trebuh in s tem možnostjo za poškodbo trebušnih organov. Prav tako pa se od leta 2008 na našem oddelku izvajajo umetne prekinitve nosečnosti z zdravili. Tako pri večini žensk ni več potreben poseg v maternici z inštrumenti v splošni anesteziji, ki je lahko povezan s poškodbo maternice in nastankom zarastlin v maternični votlini ter z zapleti zaradi anestezije. Dandanes inštrumentalno umetno prekinitev nosečnosti (inštrumentalni splav) napravimo le v primeru, ko obstajajo medicinski razlogi, zaradi katerih ne smemo uporabiti zdravil.


 

 
Domov | Kdo smo? | Razvoj oddleka | Raziskave | Kontakt
Izjava o zasebnosti|Pogoji uporabe|Copyright 2010 by UKC Maribor
Produced by Madoja